Keresés

Egyedi keresés

2011. június 25., szombat

Online vásárlás: 14 napos lesz az elállási határidő


Az Európai Parlament (EP) elfogadta, hogy a tagállamoknak ezentúl legalább 14 nap határidőt kell biztosítaniuk a fogyasztóknak az elállási jog gyakorlására online vásárlás esetén.

A fogyasztó a szerződéstől nyolc munkanapon belül indokolás nélkül elállhat - hangzik a Magyarországon jelenleg hatályos jogszabály szövege, amely a "távollévők között kötött szerződésekre" vonatkozó speciális szabályokat tartalmazza. A jogszabályt Magyarország az uniós normákkal való harmonizáció keretében vezette be 1999-ben, és kevés kivétellel (így például élelmiszer-házhozszállítás, idegenforgalmi, szállítási szolgáltatások esetén) alkalmazni kell valamennyi elektronikus kereskedelmi szolgáltatásra, illetve bármely olyan eszközzel megkötött szerződésekre, amely alkalmas a felek távollétében szerződési nyilatkozat megtételére, vagyis ilyen a sajtótermékben közzétett hirdetés megrendelőlappal, a katalógus, a telefon és a telefax is, bár ezek jelentősége eltörpül a ma már mintegy 130-140 milliárd forintos forgalmú internetes kereskedelemhez képest.
Miután az elektronikus kereskedelem az egész EU-ban dinamikusan bővül - a tavalyi évben mintegy 100 milliárd eurós forgalom keletkezett a tagállamokban - így az unió szükségesnek tartja a fogyasztók érdekeinek nagyobb védelmét. Az EP döntése így nem volt meglepetés, sőt, Németország már régebb óta hosszabb határidőt biztosít, mivel az irányelv csak a minimumot írja elő. Ez a minimum emelkedik most tehát 14 napra, amennyiben az Európai Tanács is jóváhagyja az EP javaslatát. Ezt követően a tagállamoknak két éven belül kell átültetniük a változást nemzeti jogukba.


Share |
Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz

Nincsenek megjegyzések:

Látogatók száma 2008. augusztus 5. óta:

Amplio Keresőmarketing
Internet.wyw.hu
Magyar Honlap Linkek
LinkBank